De 6 bästa värdinnetipsen

Foto: Stilexperten.mabra.com
 
Middagar med vänner, kollegor eller familj kan vara jättehärliga, men de kan också leda till superstress för värdinnan om hon - eller han- inte har koll på vad man bör tänka på.
Vi har därför samlat våra smartaste tips här. Följ dem och du kommer att bli korad till Årets värd/värdinna!
 
1. Planera i god tid. Börja alltid ett par dagar innan du tror att du behöver börja, så hinner du. Skriv listor över allt som ska göras, handlas och vem som ska göra vad. Du behöver inte göra allt själv. Fundera på vad som är viktigast för dig, lägg ditt fokus på det och gör det riktigt bra. Resten kan du delegera bort eller köpa färdigt.
 
2. Vilken typ av fest är det? Är det femtioårsjubileum på banken passar kanske en mycket formell och traditionell middag bra, är det en födelsedagsfest för den närmaste familjen bör den vara mer avslappnad.
 
3. Välj en smart meny. Råkar du inte vara Sigrid Bárány i köket och vill och kan visa dina kockkonster inför publik  är det bäst att du satsar på en meny som går bra att förbereda. Är åtminstone förrätten och efterrätten klara får du mer tid med gästerna och står inte bara i köket. Det ger pluspoäng!
Välj en meny som passar ihop, som passar  den typ av fest du ska ha och som passar säsongen, så du är säker på att få tag på råvarorna. Välj en meny du vet att du klarar av att göra, helst något du har gjort tidigare och fått en massa cred för. Återigen: skriv listor så missar du inget.
 
4. Ha koll på allergier! Många är allergiska. Det är därför a och o att du kollar upp om någon är allergisk mot t ex gluten, laktos och framför allt nötter, eftersom du då måste anpassa all mat och alla snacks efter det. Och det vill du såklart veta innan gästerna kommer och du bara har en jordnötssås till huvudrätten.
 
5. Musik och ljus. Det är som bekant detaljerna som gör stämningen. Gör spellistor som passar till din fest så sätter den stämningen redan när gästerna kommer. Det är stor skillnad på att höra Lady Gaga, Beatles eller Mozart i bakgrunden. När det gäller ljus är tricken att ha flera ljuskällor och levande ljus på borden. Det blir bra både som dekoration och ljussättning.
  
6. Alkohol. Sist, men inte minst. Se till att det alltid finns vatten att tillgå när det serveras alkohol. På så vis kommer färre personer att dricka för mycket, och det är ju alltid bra för stämningen.
 
Lycka till med festen nu och se till att även du hinner umgås och trivas:)!
 
 Foto: mittkok.se
1 kommentar
Susanna

Vilka Vilkabratips:D

Svar: Tack, Susanna och lycka till med nästa fest:)!
Festen & Resten